Rum Panama Pacific 5Yo 42.85% 0.7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Rum Panama Pacific 5Yo 42.85% 0.7l
Podróż rumu Panama Pacific rozpoczyna się w destylarni Las Cabras, panamskiej cukrowni
zbudowanej sto lat temu, w 1919 roku. W skutek kaprysów zmieniającej się globalnej geopolityki,
manufaktura popadła w stan zaniedbania i powoli zagarnęła ją dżungla. W latach 90-tych
odnaleziono ją i dostrzeżono w niej potencjał do renowacji. Przedzierając się przez zarośla,
odkryto miedziano-mosiężny alembik z 1922 roku z American & Brass Works of Cincinnati,
Ohio. Narodziła się destylarnia Las Cabras, a światowej klasy rum był gotowy na cały świat!
Uprawa trzciny cukrowej Panameño ze słynnego regionu upraw La Provincia de Herrera.
Świeżo zebrana trzcina jest miażdżona w celu uzyskania soku w ciągu 15 godzin od zbioru, a
następnie gotowana i wirowana w celu oddzielenia słodkiej i bogatej w minerały melasy do
fermentacji. Fermentujemy melasę z wykorzystaniem zastrzeżonych drożdży częściowo
ekstrahowanych z ananasów. Destylacja w miedziano-mosiężnej kolumnie z 1922 roku nadal
tworzy charakterystyczny, głęboki, okrągły smak. Uzyskujemy rum w mocy 75% przed
leżakowaniem. Ekspresje Reserva są leżakowane przez dodatkowe lata w używanych,
wypalonych, ale nie zwęglonych beczkach po whisky z Tennessee i Kanady.