Wszystkie odcienie ginu, czyli przepisy na kreatywne drinki na bazie ginu, których nie możecie przegapić.
Czy wiecie, że gin zyskał na popularności w Anglii w XVIII wieku, kiedy to rząd, próbując ograniczyć spożycie francuskiego koniaku, obniżył podatki i licencje na jego produkcję? Efektem było tzw. "gin craze", okres, w którym był tak popularny, że w Londynie na każde 200 mieszkańców przypadała jedna destylarnia!
Gin bryluje nie tylko dzięki swojej wszechstronności zastosowań, ale i unikalnemu charakterowi. Bez względu na to, czy jesteście wieloletnimi fanami, czy zaczynacie przygodę z ginem, rozkochacie się w absolutnie niepodrabialnym smaku tego alkoholu. Możecie serwować go na wszelakie sposoby - od absolutnie klasycznych prostych drinków z ginem (jak przepis na gin z tonikiem), przez orzeźwiające koktajle z sokiem owocowym, po mniej konwencjonalne połączenia z innymi, wytrawnymi alkoholami.
Zapraszamy do świata ginu, gdzie przypomnicie sobie zarówno sprawdzone przepisy, jak i odkryjecie te mniej znane, ale równie wyborne. Czy jesteście gotowi? Zanurzcie się w przepysznym świecie, pełnym fascynujących drinków na bazie ginu.
SPIS TREŚCI:
Gin ma znaczenie, czyli gin ginowi nierówny.
Wybór odpowiedniego ginu jest kluczowy dla finalnego smaku drinka. Na rynku dostępne są giny:
- klasyczne,
- aromatyzowane (także giny kolorowe).
Oto kilka ginów, które warto byście mieli na uwadze, chcąc przygotować najlepszego drinka:
- Bombay Sapphire London Dry Gin - klasyk, który sprawdzi się w każdym koktajlu.
- Giny Hendrick’s - Orbium (z bluszczem), Neptunia (nieco słony, morski posmak), Amazonia (z kwiatami i owocami lasów Amazonii).
- Beefeater London Pink Strawberry, Beefeater London Blood Orange czy też Mom Love Gin. Gin z nutami truskawkowymi lub pomarańczy doda koloru i genialnego posmaku waszym koktajlom.
- Craftowe giny - produkowane w małych destylarniach, często z lokalnych składników, oferujące unikalne aromaty, np. Gin Archipelago Barrel Reserve z Filipin.
Serwowanie ginu to sztuka. Pamiętajcie, aby zawsze używać dużych kostek lodu, które wolniej się topią i kombinować jak możecie z dodatkami - świeżymi ziołami (np. kolendrą), owocami czy przyprawami. Wbrew pozorom gin lubi słodkie, mleczne nuty, więc nie bójcie się pójść i w tę stronę. Pod ręką zawsze warto byście mieli dobry tonik do ginu.
Najprostszy przepis na sukces, czyli klasyczny gin z tonikiem.
Nieśmiertelny klasyk. Gin z tonikiem to absolutna podstawa w świecie koktajli.
Przepis na gin z tonikiem jest banalnie prosty:
- 50 ml wysokiej jakości ginu,
- 150 ml toniku,
- lód,
- plasterek limonki.
Sekret tkwi w proporcjach, równowadze i wyborze dobrego toniku do ginu, który powinien podbijać jego smak, ale go nie przyćmić. Dlatego przy toniku, zwróćcie uwagę na jego słodycz lub goryczkę oraz intensywność bąbelków. A może zdecydujecie się na egzotyczne toniki z dodatkiem ziół, owoców lub kwiatów?
Gin na nowo odkryty, czyli jakie drinki z ginem zawojują każde przyjęcie.
Choć gin z tonikiem pozostaje niekwestionowanym królem, istnieje całe mnóstwo możliwości, które pozwolą Wam radośnie eksperymentować z tym szlachetnym, gorzkim alkoholem. Z czym pić gin oprócz toniku? Co powiecie na gin z colą? To mniej konwencjonalne, ale równie smakowite połączenie, które zaskakuje. Zastąpcie w powyższym przepisie tonik colą i… voila! Pyszny, głęboki w smaku i orzeźwiający koktajl gotowy.
Inne proste drinki z ginu? Spróbujcie jak smakują drinki z ginem na bazie soku jabłkowego lub pomarańczowego. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie słodko-kwaśne kompozycje. W obu przypadkach, składniki połączcie w shakerze (mocno wstrząsając), a później całość uzupełnijcie lodem.
Gin z sokiem jabłkowym, idealny na letnie popołudnie:
- 50 ml ginu,
- 100 ml świeżego soku jabłkowego,
- lód.
Gin z sokiem pomarańczowym, czyli zachwycająca prostota:
- 50 ml ginu,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- lód.
Gdy znacie już podstawy, czas na bardziej wyrafinowane drinki na bazie ginu. Wymagają one użycia shakera (nie wstrząsajcie jedynie „bąbelkowych” dodatków), w celu dokładnego wymieszania składników.
Blue Lagoon (kolorowy, słodko-gorzki):
- 40 ml ginu,
- 10 ml Blue Curaçao,
- 150 ml lemoniady,
- lód.
Vesper Martini zwany drinkiem Jamesa Bonda:
- 45 ml ginu,
- 15 ml wódki,
- 7,5 ml Lillet Blanc (lub wytrawny wermut),
- lód,
- opcjonalnie oliwka.
Bramble (orzeźwiający i leśny):
- 40 ml ginu,
- 20 ml likieru jeżynowego,
- 20 ml soku z limonki,
- 10 ml syropu cukrowego.
Ramos Gin Fizz (intrygujący i gęsty)
- 60 ml ginu,
- 15 ml soku z cytryny,
- 15 ml soku z limonki,
- 1 kurze białko,
- 30 ml tłustej śmietanki,
- 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru,
- ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy,
- woda gazowana.
Na koniec może mniej imprezowa (choć także może być traktowana jako drink), ale zupełnie niesamowita herbata z ginem. To propozycja dla tych, którzy lubią iść pod prąd. To właśnie Wam serdecznie polecamy herbaciany twist na ginie, w którym delikatna goryczka herbaty doskonale komponuje się z ginem. Zaparzcie mocną herbatę, ostudźcie ją, wymieszajcie z ginem i lodem. Zróbcie to w proporcjach dostosowanych do własnych preferencji. Jeśli chcecie dodajcie cytryny lub miodu, by wzbogacić smak. Nie bójcie się eksperymentować i dzielić swoimi wynalazkami. Eksploracja różnych smaków i aromatów ginu to podróż, która nigdy się nie nudzi. Tym co najlepsze podzielcie się z nami. Na zdrowie!