Calvados Papidoux Vsop 0.7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Brandy Calvados Papidoux Vsop 0.7l
Doświadczeni pracownicy Pâpidoux wybierają tylko najlepsze młode destylaty do Calvadosa V.S.O.P., które dojrzewają przez okres co najmniej pięciu lat. To szczególnie pachnący Calvados z subtelną nutą jabłka.
Calvados jest brandy wytwarzaną z cydru jabłkowego. Marka Pâpidoux ma 80% udział w sprzedaży calvadosu na rynku niemieckim, który jest drugim krajem zaraz po Francji jeśli chodzi o ilość spożywanego calvadosu.
Godzinę drogi na zachód od Paryża rozciąga się teren zielony i pagórkowaty, który porastają niezliczone jabłonie a krajobraz znaczą stare murowane domy. Ten region nazywa się Calvados. Normandzkie jabłka, z których sok jest fermentowany do postaci cydru, zbierane są z początkiem września i trwa to do pierwszych przymrozków. Następnie w starej gorzelni Cormeiles sok z jabłek przechodzi kolejne etapy produkcji. Są to destylacja i starzenie. Do beczkowania wybierane są tylko najlepsze partie destylacji. Starzenie może trwać od 3 lat do 15.
Calvadosem należy się cieszyć ogrzanym do temperatury pokojowej. To wtedy uwalnia najwięcej swoich jabłkowych aromatów. Może być pity przed posiłkiem by poprawić trawieni, ale też po by uspokoić układ trawienny. Mieszkańcy Normandii pijają go też między posiłkami jako "Trou Normand". Calvados doskonale też w pity na ciepło z gorącym mętnym sokiem jabłkowym ozdobionym laską cynamonu.