Whisky Togouchi Sm 43% 0.7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Whisky Togouchi Sm 43% 0.7l
Togouchi to wysokiej klasy i rzemieślnicza japońska marka whisky produkowana przez Chugoku
Shuzo z siedzibą w Hatsukaichi w prefekturze Hiroszima. Destylarnia została założona w 1918
roku i produkuje sake i likiery od ponad 100 lat. Produkcja whisky Togouchi rozpoczęła się w
1990 roku.
Unikalny proces starzenia whisky Togouchi to leżakowanie w opuszczonym tunelu kolejowym o
długości 361 metrów, gdzie panuje stała temperatura 15°C i wilgotność powietrza 80%. Whisky
są następnie mieszane i redukowane naturalną wodą źródlaną z sąsiednich gór Sandankyo.
Chociaż japońskie metody produkcji whisky są zakorzenione w szkockiej tradycji, Japonia
charakteryzuje się dużą swobodą mieszania.
Stworzony przez mistrza destylarni Taihei Yamamoto. Ten single malt jest mieszanką
dojrzewania w beczkach po bourbonie i po sherry. W odróżnieniu do Sakurao Single Malt, ta
pozycja dojrzewa w opuszczonym tunelu kolejowym w niskim paśmie górskim.