Rum Montanya Oro 1Yo 40% 0.7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Rum Montanya Oro 1Yo 40% 0.7l
Zaczynamy w destylarni Elk Avenue od fermentacji czystej trzciny cukrowej pochodzącej od
rodzimych plantatorów i rodzinnego młyna w Luizjanie. Trzcina cukrowa, woda i drożdże
fermentują przez sześć do siedmiu dni.
Po fermentacji, „wash” trafia do głównego alembika (są miedziane i ręcznie robione w Ditilarias
Ea de Vie w Portugalii). Alchemia zaczyna się, gdy nasz destylator podgrzewa całość w celu
oddzielenia alkoholu od wody. W procesie tym pojawia się złożoność, ponieważ płyn
wydobywający się z destylatora zawiera kilkaset różnych związków alkoholowych, każdy o innym
smaku i temperaturze wrzenia. Uważnie monitorujemy wyniki destylacji - zachowujemy to, co
smakuje wspaniale, a resztę wyrzucamy – proces nosi nazwę cięć. Po zebraniu najlepszej części
rumu, wlewamy go do beczek z amerykańskiego, białego dębu, w których wcześniej przez 2-5
lat przechowywano whisky Laws z Colorado. Beczki przenosimy z destylarni Elk Avenue do
naszego Barrel House and Bottling Facility w Riverland, dwie mile na południe od miasta. Tam
dojrzewają, aż rum stanie się dojrzały i gładki.
Oro starzeje się przez rok w beczkach z amrykańskiego, białego dębu z Laws Whisky House.
Ponieważ beczka jest mokra i świeża po whisky, Oro jest pełniejszy i pełen głębi smaku