Winiarskie Krainy Włoch: Smakoszowska Odyseja
Witajcie w krainie, gdzie słońce zatacza tańce na wzgórzach winnic, a smak wina to połączenie historii, tradycji i niezwykłego terroir. We włoskich regionach winiarskich każdy kieliszek jest podróżą przez malownicze krajobrazy, a każdy smak to nuta przeszłości i teraźniejszości. Przygotujcie się na kulinarne safari po włoskich winnicach, gdzie spotkacie pasjonatów sztuki winiarskiej i odkryjecie sekrety klasycznych i nowatorskich win. Gotowi na niezapomnianą podróż przez smaki Włoch?
Toskania – perła włoskiego winiarstwa
Toskania to kraina – oraz region winiarski – znajdująca się w centralnej części Włoch, nad brzegiem Morza Tyrreńskiego. To właśnie Toskania, obok Piemontu, uchodzi wśród ekspertów za najciekawszy z włoskich obszarów produkcji wina. Region ten dzieli się na trzy mikroregiony, z których najsłynniejszym jest Chianti. Wizytówką regionu jest odmiana Sangiovese, bowiem to właśnie z tej niezwykłej winorośli powstają wyborne, znane na całym świecie trunki, takie jak włoskie wino wytrawne Rosso Di Montepulciano DOC. W jego bukiecie rozpoznać możemy wiśnię, truskawkę i atrakcyjną mieszankę przypraw. W smaku jest przyjemnie ściągające i wyraźnie wytrawne. To wino włoskie doskonale sprawdza się w towarzystwie dań mięsnych, makaronu i pizzy.
Piemont – ojczyzna wina Nebbiolo
Piemont to region w północno-zachodniej części Włoch ze stolicą w Turynie. Ta górzysta, znajdująca się strefie oddziaływania dość surowego klimatu kontynentalnego kraina słynie z winnic, w których uprawiane są doskonałe odmiany czerwone, Barbera, Nebbiolo i Dolcetto, oraz białe, m.in. Muskat. Trunki, które mają do zaoferowania wszystkim koneserom mistrzowie winiarscy z tego regionu Włoch, uważane są przez sommelierów za jedne z najlepszych na świecie. Wielce wymowny jest fakt, że w regionie znajduje się aż 45 apelacji DOC i 15 DOCG.
Pisząc o doskonałych trunkach z Piemontu, należy wspomnieć oczywiście o włoskim winie Barolo DOCG, otrzymywanym z odmiany Nebbiolo. Ten elegancki ciężki trunek cechuje się dojrzałym bukietem, którego pełnym bogactwem cieszyć się możemy po odpowiednim napowietrzaniu. Wtedy to z łatwością rozpoznamy nie tylko akcenty owocowe, lecz także nuty grzybowe i wanilię. W smaku wino Barolo jest zrównoważone, przyjemnie rozgrzewające i cierpkie. Pasuje bardzo dobrze do dziczyzny, pieczeni i twardych serów.
Apulia – interesujący region winiarski południowych Włoch
Apulia to kolejny z regionów na winiarskiej mapie Włoch, który znamy z niezwykłej jakości win czerwonych. Znajduje się na samym południu Półwyspu Apenińskiego, otoczony wodami Adriatyku oraz Zatoki Tarenckiej. To właśnie Apulii zawdzięczamy bardzo popularne (również w Polsce) włoskie wino Primitivo. Inne ważne uprawiane w regionie odmiany to Negroamaro i Malvasia Nera.
Region Veneto – kraina win z bąbelkami... i nie tylko!
Na koniec zostawiliśmy najsłynniejszy ostatnimi czasu region winiarski Włoch, który międzynarodowe zainteresowanie zyskał głównie dzięki niepowtarzalnemu winie Prosecco. Wenecja Euganejska, pagórkowata kraina w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Weronie, stwarza idealne warunki do uprawy wielu wysoko cenionych przez winiarzy szczepów. Oprócz odmiany Glera, z której powstaje włoskie wino Prosecco, warty naszej uwagi jest m.in. uprawiany w regionie szczep Corvina. To właśnie z tej odmiany powstaje wyborne czerwone wytrawne wino włoskie z regionu Veneto. Należy w tym miejscu koniecznie wspomnieć także o Fragolino – czerwonym, musującym, słodkim lub półsłodkim winie włoskim wzbogaconym esencją truskawkową. Można serwować je samodzielnie lub w formie drinków z winem czerwonym. Przyjemnie orzeźwia i doskonale łączy się z deserami. Region Veneto ma do zaoferowania miłośnikom trunków z winogron także liczne aromatyczne wina ziołowe, uzyskiwane z odmian takich jak Merlot czy Cabernet Sauvignon.