MENU
Grupa Grabiec

Hurtownia Alkoholu

Strona jest przeznaczona dla osób dorosłych, które ukończyły 18 rok życia.
Potwierdź poniżej, że jesteś osobą pełnoletnią podając datę swojego urodzenia:

Jesteś tutaj: Blog Whisky na 4 Smakowite Sposoby: Odkryj Różnorodność Degustacji

Whisky na 4 Smakowite Sposoby: Odkryj Różnorodność Degustacji

Jak pić whisky na 4 sposoby?

Być może zaskoczy cię fakt, że tak naprawdę nie ma ścisłych wytycznych dotyczących picia whisky i możesz nią delektować się w formie, jaka najbardziej ci odpowiada. To stwierdzenie wywoła z pewnością oburzenie wśród koneserów i znawców whisky, którzy uważają, że whisky należy pić zawsze czystą, bez lodu i mikserów. Nie do końca jest to prawda – czasami dodanie kilku kropli wody sprawia, że whisky staje się znacznie przyjemniejsza i łatwiejsza do wypicia.

Whisky możemy wypić w następujących formach:

  • Czystą – to sposób preferowany przez „konserwatywny odłam” wielbicieli whisky. W ten sposób możesz delektować się intensywnym smakiem i pełnią aromatów whisky.
  • Z wodą – whisky rozcieńczona z wodą ma znacznie skuteczniejszy i łagodniejszy smak, dlatego dla wielu będzie bardziej przyswajalna.
  • Z kostkami lodu (on the rock) – to bardzo popularny sposób picia szkockiej. Uwaga: schłodzenie whisky może niwelować i odbierać pewne nuty smakowe znajdujące się w napoju.
  • Zmieszaną w drinkach – whisky, podobnie jak inne alkohole, doskonale smakuje z innymi napojami. Do najpopularniejszych drinków ze scotch whisky należy: whisky z colą whisky z limonką.

Jak pić czystą whisky?

Spożywanie whisky w wersji czystej bardziej przypomina smakowanie i delektowanie  niż faktyczne picie alkoholu. W trakcie kosztowania tego wykwintnego trunku możesz poznać całą jego złożoność smakową i jakość danego gatunku whisky. Do picia w wersji czystej nadają się wszystkie dobre gatunki whisky, jednakże największą przyjemność sprawi ci kosztowanie single malt.

Whisky najlepiej jest pić w temperaturze pokojowej, około 18 stopni Celsjusza. Przed spożyciem nie wkładaj w żadnym wypadku whisky do lodówki.

  1. Obserwuj barwę. Nalej około 60 ml whisky do szklanki i delikatnie ją wymieszaj. Obserwuj jej barwę, odcień i konsystencję – whisky, które spędziły w beczce dłużej zazwyczaj mają ciemniejszą barwę i gęstszą, likierową konsystencję, zaś młodsze – jaśniejszą i bardziej wodnistą.
  2. Powąchaj. Ponownie zakręć szklanką whisky i podnieś górę kieliszka na wysokość nosa, starając się wyodrębnić niektóre aromaty. W zależności od gatunku whisky możesz wyczuwać aromaty dymne, torfowe, ziemiste, a także owocowe.
  3. Skosztuj. Weź pierwszy raz mały łyk, aby skosztować smaku whisky i oswoić się z nim. Mocny, alkoholowy trunek może być dla twojego języka i podniebienia szokiem. Gdy w pełni posmakowałeś swojej whisky, możesz przełknąć. Uczucie pieczenia, które odczuwasz, to finisz, czyli zakończenie.
    Możesz skosztować whisky ponownie.

Jak pić whisky z wodą?

Picie whisky w wersji czystej nie jest przyjemnością dla każdego. Skoncentrowany napój, zawierający 40% – 43% alkoholu, może być poważnym szokiem dla naszych kubków smakowych. Z tego względu znacznie chętniej wybieramy inną opcję: mieszanie whisky z wodą. Dodanie niewielkiej ilości wody do szklanki whisky rozcieńcza ją i tłumi pikantne nuty, za to wzmacnia jej owocowe aromaty.

Najlepiej, aby do whisky dodawać tę samą wodę, jaką pija się na co dzień – bez znaczenia czy to woda butelkowana, filtrowana czy woda prosto z kranu. Raczej powinieneś unikać dodawania wody mineralnej, ponieważ może znacznie wpłynąć na smak whisky.

Ile dodać wody? Wszystko zależy od twoich preferencji. Niektórym wystarcza dodanie tylko kilku kropli wody, inni wolą pić whisky w wersji bardziej rozcieńczonej, w proporcji 1:1.

Jak pić whisky z lodem?

Zdecydowanie najwięcej amatorów szkockiego trunku decyduje się na picie whisky „on the rock”. Chociaż trzeba przyznać, że prawdziwy koneser whisky nigdy nie zarekomenduje wrzucania lodu do whisky z dwóch powodów.

  • Po pierwsze,  lód znieczula nasze podniebienie i przytępia kubki smakowe, dlatego nie możemy w pełni cieszyć się z bogactwa smaków tego wybitnego trunku.
  • Po drugie, lód schładza i rozcieńcza whisky, co wpływa na zmianę smaku.

Jeżeli chcesz uzyskać bardziej efekt chłodzenia niż rozcieńczenia napoju, możesz dodać do whisky większe kawałki lodu, lub zamiast lodu do szklanki włożyć specjalne kamienie do whisky.

Jak pić whisky w drinkach?

Whisky jest doskonałą bazą do stworzenia wielu atrakcyjnych w smaku drinków i koktajli. Można ją mieszać nie tylko z wodą, ale również sokami, syropami owocowymi, napojami gazowanymi, likierami, mlekiem, sokiem z cytryny lub limonki oraz białym winem. Najlepszym i uniwersalnym rodzajem whisky do drinków jest szkocka typu blended tzw. mieszana, która stanowi ponad 80% produkcji rodzimych destylarni.

PUNKT WESELNY CZYNNY OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (W DNI ROBOCZE) W GODZINACH 9-17 ODBIÓR OSOBISTY - W KOLEJNY DZIEŃ ROBOCZY PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA W GODZINACH 9-17

+48 795 034 090
kontakt@grupagrabiec.pl
Ul. Aleja Parkowa 14, 32-660 Chełmek
Pn. - Pt.: 9:00 - 17:00

Pobierz cennik

Aby pobrać cennik podaj swój adres email w polu poniżej oraz potwierdź, że masz ukończone 18 lat

Mam ukończone 18 lat
Zadzwoń: 795-034-090