Sommelier: Architekt Smaków w Świecie Wina
Sommelier - kto to jest?
Czasami, zwłaszcza w Internecie, można spotkać się także z dość nietypowym pytaniem: "sommelier - co to jest?". Zapewniamy jednak, że sommelier to nie „co”, ale „kto”. I nie byle kogo. Jest enologiem z całego świata, który doskonale zna cechy różnych odmian winorośli, ich najciekawsze połączenia, a także specyfikę każdego regionu winiarskiego. Ponadto jest także ekspertem w zakresie serwisu winiarskiego, specjalizującym się w doborze win do dań i degustacji. Ogólnie rzecz biorąc, zawód sommeliera łączy kształcenie enologa (enologia to nauka o winie) z zawodem kelnera winiarskiego, który doradzi Ci w sprawie doboru dań do dań w restauracji. Wino nie ma przed sommelierem żadnych tajemnic.
Sommelier – co on właściwie wie?
Rozwińmy trochę temat umiejętności sommeliera. Specyfika pracy tego specjalisty wymaga od niego dogłębnej wiedzy na temat cech charakterystycznych poszczególnych odmian winorośli. Sommelierzy doskonale znają różnicę między Chardonnay i Viognier lub Merlot i Syrah. Potrafi dokładnie opisać, jakie akcenty owocowe, warzywne czy przyprawowe można wyczuć w danym napoju. Wyjaśni Ci, które najlepiej smakują przy ognisku zimą, a które latem zapewnią nam niezbędne orzeźwienie.
Ponadto, jak już wspomniałem, sommelier ma bogate wiedzy o różnych regionach winiarskich świata – wie, które wina zasługują na szczególną uwagę podczas wizyty we francuskiej Langwedocji czy np. na Węgrzech, a także o warunkach klimatycznych panujących w danym regionie winiarskim i ich znaczeniu dla lokalnych upraw. Koneser wina wreszcie pozna różnicę pomiędzy tą samą odmianą winorośli uprawianą w różnych częściach świata – na czym polega degustacja win Riesling z Alzacji, a na czym – wybierając wino Riesling z Australii.
Warto wspomnieć, że enolog, czyli sommelier, zna każdy rocznik wina ze słynnych winnic i potrafi ocenić jego jakość, na to ostatecznie wpływa wiele różnych czynników. Aby być na bieżąco, musi czytać publikacje branżowe i utrzymywać kontakt z ekspertami winiarskimi na całym świecie.
Trzeba też pamiętać, że naszą wiedzę na temat serwisu Wine czerpiemy od sommelierów. To oni odkryli, w jakiej temperaturze i po jakim czasie napowietrzania napój pachnie i smakuje najlepiej. Sommelierzy osobiście sprawdzają także, które kieliszki najlepiej rozprowadzają aromat. Zadaniem sommeliera jest także sprawdzenie, jak najlepiej połączyć dany rodzaj lub szczep wina z konkretnym rodzajem dań. Krótko mówiąc, dzięki nim wiemy, czym jest profesjonalny serwis winiarski, jedzenie i wino w połączeniu.
Sommelier – praca
Gdzie pracują najlepsi sommelierzy? Służą swoim wsparciem merytorycznym portalom, takim jak Winnicalidla.pl, tworzą liczne publikacje z zakresu enologii, dzielą się swoją wiedzą z zainteresowanymi za pośrednictwem mediów, na warsztatach czy wykładach. Współpracują ze światowej sławy restauratorami czy winiarzami. Doradzają gościom prestiżowych winotek w wyborze odpowiedniego trunku, dbają o zaopatrzenie restauracji oraz prawidłowe serwowanie wina. Niektórzy z nich zostają autorami poczytnych książek, czy też popularnych blogów.
Głównym zadaniem sommeliera jest więc umożliwianie smakoszom czerpania jak największej przyjemności z degustacji wina, a także propagowanie wiedzy dotyczącej trunków z winogron.