MENU
Grupa Grabiec

Hurtownia Alkoholu

Strona jest przeznaczona dla osób dorosłych, które ukończyły 18 rok życia.
Potwierdź poniżej, że jesteś osobą pełnoletnią podając datę swojego urodzenia:

Jesteś tutaj: Blog Zdejmujemy Zasłonę: Największe Mity na Temat Wina, Które Warto Obalić

Zdejmujemy Zasłonę: Największe Mity na Temat Wina, Które Warto Obalić

Rocznik wina: im starsze, tym lepsze?

To bardzo szkodliwe błędne przekonanie, które powoduje, że wiele win psuje się w piwnicach i szafkach na wino, czekając na wypicie. Szacuje się, że około 95% win produkowanych na świecie jest przeznaczonych do szybkiej konsumpcji. Oznacza to, że trunek należy spożyć w ciągu maksymalnie trzech lat od wyprodukowania.

Wino zakręcane czy wino z korkiem?

Jeden z powszechnych mitów, zwłaszcza wina zakręcane, charakteryzują się niższą jakość. Lepsza jakość niż w przypadku czapki z daszkiem. Nic nie może być dalej od prawdy. Ponieważ większość win przeznaczona jest do spożycia w ciągu maksymalnie trzech lat od wyprodukowania, lepszym wyborem są w tym przypadku zakrętki. Przepuszczają znacznie mniej powietrza niż korki naturalne, dzięki czemu wino dłużej zachowuje świeżość. Ponadto wina zakręcane nie są narażone na ryzyko wad korka (o czym tutaj pisaliśmy). Jeśli więc szukasz dobrego wina czerwonego, białego czy różowego, nie musisz szukać butelki z korkiem!

Głębokość wgniecenia w butelce świadczy o jakości wina.
Często mówi się, że wino z dużymi wgnieceniami na dnie butelki jest lepsze niż wino z płaskim dnem. Duże nisze są prawdopodobnie pozostałością po czasach, gdy butelki wytwarzano ręcznie w hutach szkła. Dmuchanie tego kształtu jest łatwiejsze niż kształtu płaskiego. Szkło musi być także grubsze i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. W bardzo dobrych winach wnęka ta ma za zadanie zbierać osad, jednak w przypadku tańszych win często jest to chwyt marketingowy. Taka butelka sprawia wrażenie bardziej napiętej, przez co jest optycznie większa. Warto pamiętać, że w przypadku tańszych win znaczna część ich ceny przypada na opakowanie. Dlatego ocenianie jakości wina po wielkości wgniecenia jest bezcelowe.

Czy siarka jest szkodliwa? Dlaczego w winie znajduje się siarka?

Siarka była wykorzystywana w produkcji wina od XV wieku, choć być może stosowano ją już w czasach rzymskich. Celem dodawania dwutlenku siarki do wina jest z jednej strony zapobieganie namnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów, a z drugiej strony zapobieganie fermentacji. Co ciekawe, tę samą substancję dodaje się jako konserwant do soków, dżemów i suszonych owoców. Chroni wino przed bakteriami, zabija dzikie drożdże i zapobiega zbyt szybkiemu utlenianiu się napoju. Z pewnością istnieją odmiany winogron bez dodatku siarki, ale stanowią one znikomą część światowej produkcji.

PUNKT WESELNY CZYNNY OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (W DNI ROBOCZE) W GODZINACH 9-17 ODBIÓR OSOBISTY - W KOLEJNY DZIEŃ ROBOCZY PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA W GODZINACH 9-17

+48 795 034 090
kontakt@grupagrabiec.pl
Ul. Aleja Parkowa 14, 32-660 Chełmek
Pn. - Pt.: 9:00 - 17:00

Pobierz cennik

Aby pobrać cennik podaj swój adres email w polu poniżej oraz potwierdź, że masz ukończone 18 lat

Mam ukończone 18 lat
Zadzwoń: 795-034-090