Zdejmujemy Zasłonę: Największe Mity na Temat Wina, Które Warto Obalić
Rocznik wina: im starsze, tym lepsze?
To bardzo szkodliwe błędne przekonanie, które powoduje, że wiele win psuje się w piwnicach i szafkach na wino, czekając na wypicie. Szacuje się, że około 95% win produkowanych na świecie jest przeznaczonych do szybkiej konsumpcji. Oznacza to, że trunek należy spożyć w ciągu maksymalnie trzech lat od wyprodukowania.
Wino zakręcane czy wino z korkiem?
Jeden z powszechnych mitów, zwłaszcza wina zakręcane, charakteryzują się niższą jakość. Lepsza jakość niż w przypadku czapki z daszkiem. Nic nie może być dalej od prawdy. Ponieważ większość win przeznaczona jest do spożycia w ciągu maksymalnie trzech lat od wyprodukowania, lepszym wyborem są w tym przypadku zakrętki. Przepuszczają znacznie mniej powietrza niż korki naturalne, dzięki czemu wino dłużej zachowuje świeżość. Ponadto wina zakręcane nie są narażone na ryzyko wad korka (o czym tutaj pisaliśmy). Jeśli więc szukasz dobrego wina czerwonego, białego czy różowego, nie musisz szukać butelki z korkiem!
Czy siarka jest szkodliwa? Dlaczego w winie znajduje się siarka?
Siarka była wykorzystywana w produkcji wina od XV wieku, choć być może stosowano ją już w czasach rzymskich. Celem dodawania dwutlenku siarki do wina jest z jednej strony zapobieganie namnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów, a z drugiej strony zapobieganie fermentacji. Co ciekawe, tę samą substancję dodaje się jako konserwant do soków, dżemów i suszonych owoców. Chroni wino przed bakteriami, zabija dzikie drożdże i zapobiega zbyt szybkiemu utlenianiu się napoju. Z pewnością istnieją odmiany winogron bez dodatku siarki, ale stanowią one znikomą część światowej produkcji.