MENU
Grupa Grabiec

Hurtownia Alkoholu

Strona jest przeznaczona dla osób dorosłych, które ukończyły 18 rok życia.
Potwierdź poniżej, że jesteś osobą pełnoletnią podając datę swojego urodzenia:

Jesteś tutaj: Blog Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Wino półwytrawne opisać można jako łagodny, zbalansowany trunek charakteryzujący się większą delikatnością od jego wytrawnej wersji oraz mniejszą kwasowością. Oba rodzaje alkoholi wytwarzane są z identycznych gatunków winorośli, z wykorzystaniem tych samych technologii. Różnicą jest tutaj zawartość cukru, który ma za zadanie zrównoważyć kwasowość trunku. Czerwone oraz białe wina półwytrawne mają od około 8 do około 12g/l cukru. To o więcej niż w winie wytrawnym i mniej niż w słodkim. Alkohole półwytrawne dostępne są także w wersji różowej oraz musującej (ukłon w stronę miłośników Prosecco). Tak duży wybór sprawia, że każdy miłośnik wina znajdzie butelkę idealnie dopasowaną do swoich indywidualnych preferencji.

Jakie wino do obiadu – wytrawne czy półwytrawne?

Wino to doskonały dodatek do obiadu. Dobrze dobrane, skutecznie podkreśli smak serwowanych potraw. Idealnie sprawdzą się tutaj wina tak wytrawne, jak i półwytrawne. Słodkie oraz półsłodkie trunki najlepiej podawać do przekąsek lub deserów. Jeżeli chodzi o dania z drobiu, do pieczonego oraz grillowanego kurczaka najlepiej podać lekkie, białe wino wytrawne lub półwytrawne.


Dobrze do tego celu sprawdzi się na przykład Chardonnay. Do potraw przyrządzanych na bazie smażonego kurczaka warto zaserwować białe, nieco bardziej wyraziste wino. Z kaczką dobrze smakować będzie wytrawne wino czerwone, a z gęsiną – aromatyczne białe wino, jak Sauvignon. Do indyka pasować będzie z kolei wino tak białe, jak i czerwone, zarówno wytrawne, jak i półwytrawne. Gdy na obiad planujemy podać wołowinę, postawmy na dobre, czerwone, aromatyczne wino wytrawne. Jagnięcina oraz cielęcina świetnie komponować będą się z winem półwytrawnym – tak czerwonym, jak i różowym oraz musującym. Potrawy na bazie wieprzowiny najlepiej podawać z wytrawnym winem białym, a dziczyzny – czerwonym. Na obiad równie często serwuje się dania na bazie makaronu. Do tego typu potraw warto zaserwować wino wytrawne. Przyjąć można tu zasadę, że do czerwonych sosów podajemy wino czerwone, do białych – białe.


Warto zadbać o to, aby w każdym domu znalazło się zarówno wino wytrawne, jak i jego półwytrawna wersja. Pierwsze z nich przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom trunków o wysokiej kwasowości. Drugie stanowi z kolei idealne rozwiązanie dla wielbicieli win delikatnych, z lekkim posmakiem słodyczy.

PUNKT WESELNY CZYNNY OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (W DNI ROBOCZE) W GODZINACH 9-17 ODBIÓR OSOBISTY - W KOLEJNY DZIEŃ ROBOCZY PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA W GODZINACH 9-17

+48 795 034 090
kontakt@grupagrabiec.pl
Ul. Aleja Parkowa 14, 32-660 Chełmek
Pn. - Pt.: 9:00 - 17:00

Pobierz cennik

Aby pobrać cennik podaj swój adres email w polu poniżej oraz potwierdź, że masz ukończone 18 lat

Mam ukończone 18 lat
Zadzwoń: 795-034-090