MENU
Grupa Grabiec

Hurtownia Alkoholu

Strona jest przeznaczona dla osób dorosłych, które ukończyły 18 rok życia.
Potwierdź poniżej, że jesteś osobą pełnoletnią podając datę swojego urodzenia:

Jesteś tutaj: Blog Odkrywanie Tajemnic Doskonałego Smaku: Jak Ulepszyć Smak Wina

Odkrywanie Tajemnic Doskonałego Smaku: Jak Ulepszyć Smak Wina

Wino to nie tylko napój, to prawdziwe dzieło sztuki, które skrywa w sobie bogactwo aromatów i smaków. Jednak każdy, kto ceni wyjątkowe wino, wie, że istnieją pewne tajemnice, które sprawiają, że wino smakuje jeszcze lepiej. W tym artykule zabierzemy Cię w fascynującą podróż po świecie win, aby odkryć, jak uczynić Twoje wino jeszcze bardziej wyjątkowym.

Zapraszamy do przeczytania naszych wskazówek, które pozwolą Ci docenić smak i aromat wina na zupełnie nowym poziomie. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym miłośnikiem wina czy doświadczonym degustatorem, te sugestie pomogą Ci wydobyć to, co najlepsze w każdej butelce. Gotowi? Rozpocznijmy tę smakowitą podróż.


Na czym polega opis smaku wina? Tworząc go, koneserzy zwracają uwagę na wiele różnych czynników, podstawowym kryterium jest jednak bez wątpienia stopień wytrawności trunku, o którym decyduje zawartość cukru resztkowego bezpośrednio rzutująca na smak wina.

Gdy mowa o smaku win świata, bezwzględna większość to wina wytrawne. Trunki tego typu są bowiem naturalnym produktem fermentacji winogron. Gdy proces przerwiemy odpowiednio wcześnie – możemy mieć do czynienia np. z winem półsłodkim lub słodkim. Rzecz jasna każdy, kto bada smak wina podczas degustacji, nie ogranicza się to zdawkowego stwierdzenia, czy było ono cierpkie, czy raczej słodkawe. Opis smaku wina dotyczy zatem także jego kwasowości, zawartości alkoholu czy właściwości ściągających. Ponadto, jak wiemy, w trakcie degustacji wina, jeszcze przed skosztowaniem trunku, zachwycamy się jego bukietem. Jeśli mamy akurat przyjemność z winem czerwonym, możemy wyczuć w nim owoce leśne, wanilię, kawę czy pieprz. Gdy natomiast spotykamy się z winem białym – m.in. jabłko, gruszkę, cytrusy czy kwiaty polne. W wielu przypadkach akcenty rozpieszczające nasz zmysł węchu znajdują powtórzenie na podniebieniu i na języku, możemy wtedy mówić o bardzo ciekawych nutach smakowych w winie. Podczas smakowania wina zwracamy w końcu uwagę na jego finisz, czyli wrażenie, jakie trunek pozostawia po sobie w jamie ustnej. Określamy trwałość akcentów, strukturę wina (na podstawie odczuć dotykowych w ustach i na języku) i jego jakość. Mocny smak wina nie pozwoli nam zapomnieć o sobie jeszcze przez jakiś czas po odstawieniu kieliszka!


Koneserzy, którzy zajmują się domową produkcją trunków z winogron wiedzą, że octowy smak wina czy metaliczny smak wina może jednoznacznie wskazywać na jego wadę. A mówiąc brutalnie – oznajmiać, że przygotowywany trunek może okazać się zepsuty. My jednak w naszym tekście pragniemy skupić się na propozycjach win od renomowanych producentów, którzy, starannie nadzorując każdy etap produkcji trunku, stawiają na szali swoją renomę. A więc czy cierpki smak wina butelkowanego przez mistrzów to coś złego? W zdecydowanej większości przypadków nie powinien nas on martwić, wskazuje bowiem na wytrawny charakter degustowanego trunku i wysoką zawartość tanin. Warto wiedzieć, że związki te nie są zarezerwowane dla wina – nic bardziej mylnego, występują pospolicie w całym świecie roślin, m.in. w orzechach, herbacie, fasoli czy owocach (w tym oczywiście w winogronach). Pełnią bardzo istotną rolę w przyrodzie – zniechęcają łakomych roślinożerców. Całe szczęście, że nie obawiają się ich koneserzy gustujący w szlachetnie wytrawnych specjałach z winogron!

A zatem co możemy zrobić, aby cierpki smak wina wysokiej jakości mógł nas zachwycić podczas najbliższej degustacji? Pamiętajmy o właściwej temperaturze podawania trunku – wino czerwone zdecydowanie najlepiej smakuje w 16-18 st. C. Co więcej, wiele doskonałych win o bogatym bukiecie wymaga odpowiedniego napowietrzenia, które rozwinie ich warstwę aromatyczną. W tym celu możemy po prostu odkorkować wino na kilka godzin przed planowaną degustacją lub przelać je do karafki. Jeżeli wino zawiera osad, przelanie do karafki dodatkowo oprawi klarowność trunku. Istnieje możliwość, że dekantacja złagodzi nieco cierpki smak wina (osad w winie czerwonym jest bardzo cierpki), jednakże w ogólnych rozrachunku degustacja zapewni smakoszowi o wiele ciekawsze wrażenia aromatyczne!

Dla zachowania cennych właściwości wina, wytrawnego i nie tylko, kluczowe znaczenie ma również jego odpowiednie przechowywanie. Butelki powinniśmy trzymać w pozycji poziomej, w ciemnym pomieszczeniu (np. w piwniczce) w temperaturze 12 st. C, dbając o dopływ świeżego powietrza i jego odpowiednią wilgotność (około 70-75%). Nie zapominajmy również, że większość win czerwonych nie nadaję się do przechowywania dłuższego niż 2-3 lata, po otwarciu natomiast wino czerwone – ponownie zakorkowane i trzymane w lodówce – powinniśmy spożyć w ciągu 3-5 dni, aby móc zachwycić się wszystkimi jego walorami smakowymi.


Pozostańmy jeszcze przy szlachetnym wytrawnym smaku wina. Nie wspomnieliśmy dotychczas o jednym czynniku, który może uczynić naszą przygodę z dry wine jeszcze ciekawszą. Mowa oczywiście o foodpairingu, czyli sztuce łączenia win z określonymi potrawami. Wytrawność wina czerwonego idealnie współgra przede wszystkim z czerwonym mięsem – wołowiną, baraniną, wieprzowiną czy dziczyzną. Niezwykłe kompozycje smakowe stworzymy również, zestawiając wino o wytrawnym smaku z daniami na bazie kaczki czy gęsiny. Śmiało możemy również podać je do deski serów, na której znajdą się sery Parmezan, Radamer czy Grana Padano. Czyli twarde sery żółte, jak również sery wędzone.

Z jakimi specjałami kulinarnymi powinniśmy natomiast zestawiać wytrawne wino białe? Z rybami, owocami morza, drobiem czy gotowanymi warzywami. Idealnie sprawdza się również serwowane przed posiłkiem, czyli pełniąc rolę aperitifu. Nie zapominajmy jednak, że wino białe o wytrawnym smaku lubi temperatury nieco niższe od czerwonego – serwujemy je zatem w 10-12 st. C. Jeszcze jedna wskazówka – aby w pełni docenić wytrawność wina białego, w przypadku wieloetapowych degustacji serwujemy je zawsze przed winem czerwonym.

Jak zmienić smak wina wytrawnego? Jeśli z jakichś przyczyn nasycimy się już wytrawnym smakiem wina i zapragniemy od niego odpocząć, możemy wymieszać je z wodą (czyli rozcieńczyć) lub, purystów prosimy o zatkanie uszu, ze słodkim napojem gazowanymi (jak np. Cola czy Sprite), czy też likierem. Zwolennicy eksperymentów ponadto niekiedy mieszają wina wybitnie wytrawne ze winami słodszymi, uzyskując bardziej zbalansowane połączenia.


Jesteśmy przekonani, że w olbrzymiej większości przypadków nie powinniśmy zastanawiać się, czym poprawić smak wina – światowy rynek obfituje bowiem w tyle intrygujących pozycji, że każdy z koneserów znajdzie coś dla siebie. Wszystko zależy zatem od wyboru właściwego trunku i odpowiedniego jego podania. Koneserzy, którzy jednak za wszelką cenę chcą zmienić za słodkie wino w trunek bardziej zrównoważony, niekiedy mieszają je z winem wytrawnym lub półwytrawnym. Jak zmienić natomiast smak wina wytrawnego? Pomijając możliwość zestawienia go ze słodkim, warto pomyśleć o przekąskach – możemy spotkać się poradami, aby wino, które okazało się dla nas zbyt taniczne, podawać ze serem, wędlinami lub orzechami. Odpowiedzią na pytanie, jak zmienić smak wina wytrawnego, jest też grzaniec z miodem, pomarańczą i aromatycznymi dodatkami. Smakuje najlepiej jesienią i zimą!

Pora na małe podsumowanie. A zatem od czego zależy smak wina? Od szeregu różnych czynników, m.in. metody produkcji, właściwości wykorzystanych szczepów, temperatury podania czy napowietrzenia danego trunku przed degustacją. Aby upewnić się, że dany specjał będzie smakował nam jeszcze lepiej, warto również zapoznać się z podstawowymi zasadami foodpairingu, dzięki którym będziemy w stanie odkryć nowe, czarujące połączenia kulinarne, oraz zachować zalecaną przez sommelierów kolejność smakowania specjałów.

W jaki sposób jednak możemy nieco zmodyfikować walory smakowe wina? Najśmielsi spośród degustatorów decydują się na mieszanie win o kontrastujących ze sobą charakterach. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się również spożywanie wina w formie drinków, w towarzystwie słodkich (lub wręcz przeciwnie) dodatków! Czy też rozcieńczenie wina wodą lub kostkami lodu. Czyli też wodą, tyle że w innym stanie skupienia.

PUNKT WESELNY CZYNNY OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (W DNI ROBOCZE) W GODZINACH 9-17 ODBIÓR OSOBISTY - W KOLEJNY DZIEŃ ROBOCZY PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA W GODZINACH 9-17

+48 795 034 090
kontakt@grupagrabiec.pl
Ul. Aleja Parkowa 14, 32-660 Chełmek
Pn. - Pt.: 9:00 - 17:00

Pobierz cennik

Aby pobrać cennik podaj swój adres email w polu poniżej oraz potwierdź, że masz ukończone 18 lat

Mam ukończone 18 lat
Zadzwoń: 795-034-090