MENU
Grupa Grabiec

Hurtownia Alkoholu

Strona jest przeznaczona dla osób dorosłych, które ukończyły 18 rok życia.
Potwierdź poniżej, że jesteś osobą pełnoletnią podając datę swojego urodzenia:

Jesteś tutaj: Blog Finezja w Degustacji: Jak Prawidłowo Trzymać Kieliszek Wina?

Finezja w Degustacji: Jak Prawidłowo Trzymać Kieliszek Wina?

Jak trzymać kieliszek do wina?

Odpowiednie chwycenie naczynia do kosztowania wina to nie wielka sztuka, ale jeden z kluczowych elementów savoir vivre. Jak poprawnie trzymać kieliszek do wina – zapytacie? Zacznijmy może od tego, jak nie należy. Zwyczajowo, nieco intuicyjnie chwytamy kieliszek za czaszę i jest to błąd utrwalany przez pokolenia, pojawiający się na dużym ekranie. Nasi ulubieni bohaterowie filmów i seriali trzymają kieliszki za czaszę, rozkoszując się smakiem gronowych trunków, utwierdzając nas w przekonaniu, że sposób ten jest poprawny. Takie obrazy spędzają sen z powiek sommelierom oraz entuzjastom wina. Jak trzymać lampkę wina, by nie powielać błędu? Po pierwsze nie lampkę tylko kieliszek, po drugie wystarczy chwycić naczynie za nóżkę, ważne jest jednak ułożenie palców w odpowiedni sposób. W dalszej części artykułu dowiecie się, jak prawidłowo ułożyć palce, by złapać za kieliszek we właściwy sposób.

Jak trzymać kieliszek z winem?

Niezależnie od tego, czy kosztujemy białego, czy czerwonego wina, sposób chwytania za kieliszki jest podobny. Czarki, z których pijamy białe wino, są znacznie mniejsze i węższe aniżeli te do czerwonego, a ich konstrukcja ma pozwolić na dłuższe utrzymanie trunku w niższej temperaturze. Białe wina pijamy z reguły mocno schłodzone, poniżej 12 stopni, dlatego bardzo ważne jest, abyśmy nie dotykali pękatej części kieliszka, ponieważ nasze ciała mają zdecydowanie wyższą temperaturę. Okryty dłonią kieliszek szybciej się nagrzewa, a wyższa temperatura powoduje szybsze parowanie aromatów oraz zmianę ich charakteru, czego akurat w przypadku wina chcemy unikać.

Kieliszek do białego wina powinniśmy chwycić za jego nóżkę, układając ją pomiędzy palcem wskazującym, środkowym a kciukiem. Bardzo ważne i niezwykle eleganckie jest pozostawienie pozostałych palców luźno. W taki sposób chwytając kieliszek jesteśmy w stanie w pełni wydobyć winne aromaty, jeżeli dodatkowo zakołyszemy naczyniem wprawiając wino w lekki ruch wirowy. Aromaty w trakcie takiej czynności powinny ulec intensyfikacji.

Wino czerwone posiada często bardziej złożony bukiet aromatyczny. Określamy jego smak jako głębszy i cięższy w porównaniu do wina białego, dlatego ważne jest, by zadbać o jego odpowiednią temperaturę podawania. Wbrew pozorom i takie wino powinno być podawane nieco schłodzone, ponieważ zwyczajowa temperatura pokojowa jest wyższa (przekracza 20 stopni), aniżeli ta zalecana do degustacji, która waha się pomiędzy 14 a 19 stopniami. Kieliszek do wina czerwonego jest bardziej pękaty, większy i szerszy, a jego budowa pozwala na stopniowe rozwijanie się aromatu wina.

Jak trzymać kieliszek do czerwonego wina? Z powodzeniem możemy pochwycić kieliszek tak jak ten do wina białego, pamiętając o tym, żeby unikać dotykania czaszy. Głębokie, czerwone wina potrzebują nieco więcej czasu na uzyskanie pełni smaku i aromatu, a przypadkowe, kilkuminutowe zetknięcie się naszej dłoni z pękatą częścią kieliszka może zmienić smak wina.

Wina musujące podawane są schłodzone, a kieliszki do nich są wysokie i wąskie. Aż kusi, żeby chwycić za czaszę! Niestety takie trzymanie kieliszka to również błąd. Jak trzymać kieliszek do szampana czy innego musiaka? Wybierając wyżej przedstawiony sposób, gwarantujemy, że zostanie on odebrany jako niezwykle elegancki.

PUNKT WESELNY CZYNNY OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU (W DNI ROBOCZE) W GODZINACH 9-17 ODBIÓR OSOBISTY - W KOLEJNY DZIEŃ ROBOCZY PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA W GODZINACH 9-17

+48 795 034 090
kontakt@grupagrabiec.pl
Ul. Aleja Parkowa 14, 32-660 Chełmek
Pn. - Pt.: 9:00 - 17:00

Pobierz cennik

Aby pobrać cennik podaj swój adres email w polu poniżej oraz potwierdź, że masz ukończone 18 lat

Mam ukończone 18 lat
Zadzwoń: 795-034-090