Kawa z Charakterem: Domowy Bimber Kawowy - Prosty Przepis na Wyjątkowy Likier
Składniki na bimber kawowy i przygotowanie likieru
Do przygotowania aromatycznej nalewki kawowej z bimberu wystarczą nam jedynie dwa składniki:
bimber i świeżo zmielona kawa. Lepiej jest używać kawy dobrze wypalonej, dzięki temu nasz napój będzie bogaty w smak i aromat.
Do litrowego bimbru wsyp około 20 g grubo zmielonych ziaren kawy.
Można je lekko rozetrzeć w moździerzu dla uwolnienia aromatu. Przygotowaną mieszaninę odstawić na 3-4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, codziennie mieszając. Po tym czasie przełóż je na gazę.
Jak podawać i degustować bimber kawowy
Bimber kawowy to prawdziwa gratka dla koneserów mocnej kawy. Możemy delektować się nim na zimno, w małych łyczkach. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do deserów – wystarczy polać nim biszkopty, lody czy ciasto.
Oczywiście taki aromatyczny likier znakomicie nadaje się także do mieszania drinków. Wystarczy dodać mleko skondensowane, by w mgnieniu oka przygotować wyśmienitego drinka przypominającego Irish coffee. Bimber kawowy z pewnością zachwyci koneserów mocnych trunków.
Podsumowanie
Bimber kawowy to prawdziwa gratka dla miłośników mocnej, aromatycznej kawy. Przygotowanie własnej nalewki kawowej na bazie domowej roboty bimbru jest niezwykle proste. Wystarczy dodać zmieloną kawę do bimbru i odstawić na kilka tygodni. Już po kilku łykach poczujemy intensywny aromat ulubionego napoju. Bimber kawowy zachwyci każdego fana mocnej kawy!