Wino Musujące w Drinkach: Szampan, Prosecco czy Cava? Przewodnik Wyboru i Sekrety Harmonii Smaku
Skąd wziął się pomysł łączenia wina musującego w drinkach?
Jednak na początek trzeba zadać sobie pytanie: dlaczego wino musujące łączy się w drinkach z innymi składnikami? Właściwie są dwie odpowiedzi. Z jednej strony chodzi o dodanie lekkości kompozycji poprzez utworzenie bąbelków, z drugiej strony ma to na celu ukrycie kiepskiej jakości wina musującego dodatkowymi składnikami. Na szczęście tym razem skupimy się na klasycznym trunku i tym, jakie wino wybrać, aby kompozycja była spójna, a przede wszystkim pyszna.
Nowoczesne składniki, jak wszystkich Spritzów, w dużej mierze opierają się na gazowanym Prosecco. Choć to włoskie wino często klasyfikowane jest jako wytrawne, można wyróżnić kilka stopni wytrawności, najlepszym winem do drinków będzie wersja Brut lub Extra Brut. Znak Extra Dry zwykle wskazuje na wysoką wytrawność, ale w rzeczywistości jest to wino wytrawne. Prosecco można spotkać także w wersji frizzante z korkiem zamiast klasycznego korka, jednak jest to wino lekko musujące i nienajlepsze do łączenia z drinkami.
Wybierając inne wina nie wspomniano powyżej, należy zawsze stawiać na dużą wytrawność, którą zawsze można zmniejszyć dodając cukier w dowolnej postaci. Wersja wina musującego, która jest zbyt słodka, może dla niektórych osób wydawać się zbyt mało rześka.