Jak prawidłowo serwować wino?
Który kieliszek do wina?
Jaki kieliszek do białego wina? Jak podawać wino musujące? Jaka jest różnica między kieliszkiem do białego wina a kieliszkiem do czerwonego wina? To niezwykle ważne pytania. Prawda jest taka, że źle dobrany kieliszek może nie wydobyć całej mocy podawanego wina. Dlatego warto posiadać komplet kieliszków do wina białego, czerwonego i musującego.
Temperatura serwowania wina
Wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze. Wino musujące podawane jest na zimno – od 8 do 12°C (w zależności od jakości wina). Wino białe podaje się także w temperaturze 8-12°C – przed podaniem należy je schłodzić przez godzinę. Wino czerwone powinno mieć temperaturę około 14-18°C (z wyjątkiem Beaujolais Nouveau, które najlepiej smakuje w 10-12°C), dlatego przed podaniem należy wstawić wino na pół godziny do lodówki.
Ile wina wlać do kieliszka?
Wino powinno wypełnić ⅓ kieliszka, ale nie więcej niż 150 ml - taka ilość pozwoli na dobre napowietrzenie napoju i uwolnienie wszystkich aromatów.
W jakiej kolejności podawać wino?
Prawidłowa kolejność podawania wina jest bardzo ważna. Aby jak najlepiej wykorzystać trunek, w pierwszej kolejności podawane jest wino musujące, potem białe, następnie czerwone, a na końcu wino deserowe. Zasadą jest, że wina podawane są od najlżejszego do najcięższego. Nikt nie będzie smakował Vinho Verde, jeśli właśnie wypił mocny kieliszek Cabernet Sauvignon.
Dekantacja wina: na czym polega?
Jeśli podajesz bardzo dobrą, starą butelkę wina, przed podaniem powinieneś przelać ją do karafki. Zabieg ten pomaga usunąć osad, który może gromadzić się na dnie butelki, a także napowietrza wino, uwalniając aromaty znacznie szybciej niż przy otwartym butelkowaniu. Jednakże podczas nalewania z butelki do słoika należy uważać, aby do słoika nie dostał się żaden osad.