Whisky bez dodatków: Sztuka Picia Czystej Mocy
Spożywanie whisky w wersji czystej bardziej przypomina smakowanie i delektowanie niż faktyczne picie alkoholu. W trakcie kosztowania tego wykwintnego trunku możesz poznać całą jego złożoność smakową i jakość danego gatunku whisky. Do picia w wersji czystej nadają się wszystkie dobre gatunki whisky, jednakże największą przyjemność sprawi ci kosztowanie single malt.
Whisky najlepiej jest pić w temperaturze pokojowej, około 18 stopni Celsjusza. Przed spożyciem nie wkładaj w żadnym wypadku whisky do lodówki.
- Obserwuj barwę. Nalej około 60 ml whisky do szklanki i delikatnie ją wymieszaj. Obserwuj jej barwę, odcień i konsystencję – whisky, które spędziły w beczce dłużej zazwyczaj mają ciemniejszą barwę i gęstszą, likierową konsystencję, zaś młodsze – jaśniejszą i bardziej wodnistą.
- Powąchaj. Ponownie zakręć szklanką whisky i podnieś górę kieliszka na wysokość nosa, starając się wyodrębnić niektóre aromaty. W zależności od gatunku whisky możesz wyczuwać aromaty dymne, torfowe, ziemiste, a także owocowe.
- Skosztuj. Weź pierwszy raz mały łyk, aby skosztować smaku whisky i oswoić się z nim. Mocny, alkoholowy trunek może być dla twojego języka i podniebienia szokiem. Gdy w pełni posmakowałeś swojej whisky, możesz przełknąć.
Uczucie pieczenia, które odczuwasz, to finisz, czyli zakończenie.
Możesz skosztować whisky ponownie.