Rum Montanya Valentina 1Yo 40% 0.7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Rum Montanya Valentina 1Yo 40% 0.7l
Zaczynamy w destylarni Elk Avenue od fermentacji czystej trzciny cukrowej pochodzącej od
rodzimych plantatorów i rodzinnego młyna w Luizjanie. Trzcina cukrowa, woda i drożdże
fermentują przez sześć do siedmiu dni.
Po fermentacji, „wash” trafia do głównego alembika (są miedziane i ręcznie robione w Ditilarias
Ea de Vie w Portugalii). Alchemia zaczyna się, gdy nasz destylator podgrzewa całość w celu
oddzielenia alkoholu od wody. W procesie tym pojawia się złożoność, ponieważ płyn
wydobywający się z destylatora zawiera kilkaset różnych związków alkoholowych, każdy o innym
smaku i temperaturze wrzenia. Uważnie monitorujemy wyniki destylacji - zachowujemy to, co
smakuje wspaniale, a resztę wyrzucamy – proces nosi nazwę cięć. Po zebraniu najlepszej części
rumu, wlewamy go do beczek z amerykańskiego, białego dębu, w których wcześniej przez 2-5
lat przechowywano whisky Laws z Colorado. Beczki przenosimy z destylarni Elk Avenue do
naszego Barrel House and Bottling Facility w Riverland, dwie mile na południe od miasta. Tam
dojrzewają, aż rum stanie się dojrzały i gładki.
Valentia starzeje się przez 4 lata w beczkach z amerykańskiego, białego dębu po Laws, a
następnie 6 do 12 tygodni w beczkach po rye whiskey z Catoctin Creek, gdzie masterdestylerką
jest również kobieta. Jest to swoista celebracja dla kobiet na całym globie!