Oferta ważna do 31 MARCA lub do wyczerpania zapasów!
Wszystkie ceny podane na stronie są ostateczne i nie podlegają negocjacji!
Oferta ważna do 31 MARCA lub do wyczerpania zapasów!
Wszystkie ceny podane na stronie są ostateczne i nie podlegają negocjacji!
„Lubię rozmawiać o winie, ale wolałbym je pić”, czyli Charles Joseph Rossi stał się Carlem i rozsławił wino na całym globie. Carlo Rossi pochodzi z największej winnicy świata – „E & J Gallo Winery” z Modesto w Kaliforni. Bracia Ernest i Julio Gallo zaczęli działalność w czasach prohibicji. Po uzyskaniu odpowiednich zezwoleń, zarejestrowali winnicę i samodzielnie rozpoczęli produkcję wina. Bazowali na wyszperanych w bibliotece starych broszurach Uniwersytetu Kalifornijskiego. Nie zależało im na najlepszym winie świata, a na smacznym i dostępnym dla ogółu (czytaj: przystępnym cenowo) napoju dla każdego.
Swoją nazwę wino zawdzięcza Charlesowi Josephowi “Carlo” Rossi, sprzedawcy który wżenił się w rodzinę Gallo w latach 50 ubiegłego wieku. Pierwszym produktem firmy było Red Mountain – wino dzbankowe z 1962 roku, przemianowane w roku 1974 roku na wino Carlo Rossi.
Powiada się że za sukcesem Carlo Rossi stoją dwa główne powody – brzmiąca po włosku nazwa (skojarzenie z najlepszymi winnicami świata) oraz swojski i prostolinijny Charles Joseph Rossi, który szybko stał się twarzą reklamową marki. Był z niej dumny, a ludzie uwierzyli w jego słowa i masowo wykupywali wino Carlo Rossi w sklepach.
Prosecco i Carlo Rossi – te dwa gatunki wina znają nawet osoby wina na co dzień niepijające. Jaki sekret kryje się za marką Carlo Rossi i czy faktycznie zasłużyła na swoją olbrzymią popularność?
Zacznijmy od tego, że masowa produkcja na ogromną skalę, uniemożliwia bardzo dokładną selekcję winogron. Do produkcji trafiają po prostu pełne słońca i naturalnej, cudownej słodyczy, owoce zbierane w winnicach Kalifornii.
Samo wino Carlo Rossi jest kupażem, czyli mieszanką kilku odmian winorośli popularnych w Ameryce, jak m.in.:
Zazwyczaj w skład każdego wina marki, wchodzi od 3 do 6 różnych szczepów.
Jak wspomniano winogrona pochodzą z kalifornijskiego wybrzeża środkowego (Central Coast), gdzie dojrzewają bardzo szybko, a co za tym idzie są wyjątkowo soczyste i słodkie (z dużą zawartością naturalnego cukru). To wszystko ma wpływ na smak win sygnowanych pod szyldem Carlo Rossi.
Co do aromatu - wytrawni znawcy powiedzą, że są one zbyt owocowe i mało kwaskowate. Jednak to właśnie ten uniwersalny delikatny i świeży smak, podbił serca wielu osób i sprawił, że wino Carlo Rossi od tak wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością.
Marka postawiła na słodkie i półsłodkie wina, które są lekkie, delikatnie orzeźwiające i z wyczuwalną, przyjemną nutą owoców.
W jej bogatym asortymencie znajdziecie m.in.:
Jeśli chodzi o wino Carlo Rossi, cena (w zależności od punktu sprzedaży) wynosi od 25 do 30 zł. w Grupie Grabiec wina Carlo Rossi znajdziecie znacznie taniej i oszczędzicie na butelce nawet do kilku złotych!
Do wina Carlo Rossi doskonale pasują cytrusy, jak pomarańcza czy cytryna, ale równie dobrze sprawdzają się nasze swojskie owoce leśne, takie jak jagody, poziomki czy jeżyny.
Odpowiednio schłodzone wina:
będą najlepszym alkoholowym drinkiem na upalne wieczory.
Pamiętajcie, że wino zbyt ciepłe powoduje przytłumienie aromatów (a na pierwszy plan wysuwa się wyczuwalny posmak alkoholu), a wino zbyt zimne także nie pozwoli Wam na pełne „wybrzmienie” wszystkich przepysznych akordów.
Carlo Rossi doskonale nadaje się także na grzańca, po uprzednim dodaniu pomarańczy, cynamonu i goździków i podgrzaniu. Wymienione wyżej przyprawy, wspaniale podkreślą naturalną słodycz wina Carlo Rossi.
Do 25 lutego 2022 roku, właścicielem m.in.:
była rosyjska grupa ROUST (ze spółką CEDC). Obecnie należą do koncernu spożywczego Maspex, którego kapitał jest w 100% polski.
Co jeszcze znajdziemy w portfolio Maspex? Będą to m.in.:
Obok alkoholowych marek produkowanych w zakładach w Białymstoku i Obornikach, Maspex nabył prawa do dystrybucji na polskim rynku wyżej wymienionych zagranicznych trunków.