Bombay Sapphire London Dry Gin 0,7l
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
Opis
Bombay Sapphire London Dry Gin 0,7l
Wśród markowych alkoholi Bombay Sapphire zajmuje szczególne miejsce. Charakterystyczna butelka z błękitną zawartością London dry gin’u jest niemożliwa do przeoczenia na półkach, błyskawicznie przyciągając spojrzenia. Każda flaszka Bombay Sapphire London Dry Gin 0,7l to zaproszenie do orientalnego świata egzotyki i tajemnic. Kusi, obiecując niezapomniane wrażenia i (co ważniejsze) dotrzymuje „słowa”.
Początki gin Bombay sięgają roku 1987 (receptura jest starsza, ale wtedy zyskała finalny wymiar). Marka odpowiedzialna za gin niebieski jest niestandardowa. Tak samo ceni tradycję (brytyjska królowa Wiktoria na etykiecie, zabytkowe miedziane alembiki), jak lubuje się w promowaniu „świeżego” (stoją m.in. za prestiżowym konkursem „Bombay Sapphire Designer Glass Competition”).
Gin Bombay, czyli alkohol premium, którego nie przegapicie (i nie zapomnicie).
Niebieski gin ma źródło w angielskim Hampshire. Produkcja Bombay Sapphire odbywa się tu w spektakularnych warunkach (polecamy zobaczyć zdjęcia destylarni), ale także z poszanowaniem środowiska. To jednak nie wszystko, co skrywa Bombay Sapphire. A skąd nazwa Bombay Sapphire (London Dry Gin 0,7 l)? Od „Gwiazdy Bombaju”, czyli 182 karatowego szafiru ze Sri Lanki, należącego niegdyś do ikony kina niemego - Mary Pickford.
Co czyni Bombay Sapphire wyjątkowym ginem?
Co warto wiedzieć o Sapphire Gin? Bombay Szafir destylowany jest trzykrotnie i powstaje na bazie spirytusu pszenicznego (pszenica ozima). Neutral grain spirit (bazowy alkohol o mocy 40%) musi być absolutnie czysty, by botaniki mogły rozpocząć „magię”. Flaszka London Dry Gin ma 12 płaszczyzn, symbolizujących składniki, które w niej harmonijnie współgrają. Co znajduje się w niebieskim ginie? Przyprawy oraz zioła (dosłownie) z całego świata, takie jak m.in.:
- żywiczny jałowiec (Toskania),
- ziemisty arcydzięgiel/angelika (Anglia),
- pieprzna i cytrusowa kolendra (Maroko),
- słodko-gorzkie skórki cytrynowe i pomarańczowe i kremowe migdały (Hiszpania),
- słodka lukrecja (Chiny),
- wyrazisty pieprz kubeba (indonezyjska Jawa),
- kwiatowy korzeń irysa/kosaciec (Włochy),
- korzenny kardamon i cynamonowiec wonny (Indonezja i Wietnam).
Sapphire gin wyjątkowość zawdzięcza podgrzewaniu dodatków (a nie namaczaniu w spirytusie) w koszach umieszczanych w aparatach destylacyjnych. Zioła i przyprawy skraplając się pod wpływem pary, tworzą niepowtarzalną, pełną głębi miksturę. Bombay szafir wykorzystuje proces „Vapour Infusion”, by wydobyć z botaników esencje w najpełniejszy sposób.
Zapytacie: „czy gin Bombay jest dobry”? Jeśli cenicie wyrazisty, cudownie aromatyzowany korzenny alkohol z nutą pieprzową, nie znajdziecie lepszego. Z początku słodkawy, szybko zachwyci delikatnym, lecz wytrawnym bogactwem nut smakowych.
Ps. Ciekawa jest też aparatura destylacyjna dla Gin Bombay. To zabytkowe, miedziane alembiki „Carterhead stills” z 1830 roku (podobno mają własne imiona).
Bombay Sapphire: z czym pić i ile kosztuje Bombaj Szafir? Odpowiedzi na pytania.
Ten alkohol cieszy oczy i duszę. A z czym pić Bombay Sapphire? Bombay Szafir najpełniej „objawia” się w kompozycjach sezonowych (do kreatywności zachęca producent). A klasycznie, z czym się pije Bombaya? Np.:
- tonikiem (45 ml London Dry Gin i 100 ml toniku, plasterek pomarańczy i gwiazdka anyżu albo… kiść czerwonej porzeczki i mięta),
- wodą kokosową (25 ml niebieskiego ginu, 75 ml toniku, 75 ml wody kokosowej, plasterki limonki),
- Blue Curacao (50 ml Gin Bombay, 20 ml Blue Curacao, odrobina Amaretto),
- sam lub z lodem.
Jaka jest w przypadku Bombay Sapphire 0,7 cena? Tu płaci się za doskonały gin, ale i doznania wizualne. Za efekt starannej selekcji botaników ii nieustanne zaskakiwanie. Nie przedłużając - Bombay Gin, cena to około 75-85 zł. Tylko tyle za wyjątkowy i niezapomniany gin, który nigdy nie zawodzi. Za modelowy wzór, do którego inni aspirują i ikonę, która definiuje kategorię ginów. Taki właśnie jest Bombay Sapphire London Dry Gin. Skusicie się?